La música continguda en aquest bloc és només per a ús educatiu, no comercial. Si algun arxiu infringeix els drets d'autor m'ho fas saber i serà eliminat del bloc.

dissabte, 4 de juny del 2011

MÚSICA DISPERSA Música Dispersa





Música dispersa és l'únic fruit de la fugaç formació barcelonina liderada pel músic madrileny Jose Manuel Brabo, més conegut amb el sobrenom de Cachas, i que comptava a les seves files amb Jaume Sisa, el que es convertiria a partir de llavors en un pilar fonamental de la música catalana.

Retall de premsa de l'època
Cachas abandona Madrid fugint de la cançó protesta de l'època i s'instal·la a la Barcelona de finals dels anys 60 empès pel moviment musical, més centrat en l'experimentació, que vivia la ciutat en aquella època. Tot d'una Cachas connecta amb Albert Batiste (ex Grup de Folk i Els 3 Tambors) i a través d'aquest coneix a Sisa i a Pau Riba. Els quatre s'embarquen en el projecte Miniatura i deixen gravat un Ep amb el mateix nom. És un projecte breu però que es convertirà en la llavor de Música Dispersa.




Cachas, Batiste i Sisa es desmarquen de Pau Riba i fitxen la multiinstrumentista Selene. Ells quatre formen el que durant un any seria la formació Música Dispersa. Per gravar el seu únic disc compten amb la col·laboració de Josep Ma Vilaseca (més conegut amb el sobrenom de Tapi), gran monstre del rock laietà, el rock progressiu barceloní.



El juny de 1970 graven l'Lp titulat homònimament Música Dispersa. Són 11 temes amb una base clarament folk però molt influenciat per la psicodèlia i el jazz on els quatre músics experimenten amb diferents instruments, amb les veus i amb unes lletres onomatopeiques. Si actualment encara parlem que és un disc excèntric, arriscat, avantguardista i únic ja us podeu imaginar com el va rebre la crítica i el públic d'una època més aviat tancada i grisa. De la primera edició del disc, editat originalment per Diábolo, només en varen vendre unes 375 còpies! Per tot això Música Dispersa es converteix en un disc de culte molt cercat.





A part de l'original de 1970 (Diabolo 30.011), en vinil existeix una primera reedició del disc del 1971 a càrrec de la mateixa companyia, una segona reedició per Edigsa el 1979 i una reedició especial remasteritzada per Wah-Wah discos del 2002. Ja comptava, per herència familiar, amb  la reedició d'Edigsa del 1979, però fa cosa de mig any vaig tinc la gran sort de trobar una còpia de l'original!











El mateix 1970 el grup se separa ja que Cachas s'ha d'incorporar al servei militar. Selene i Albert Batiste desapareixen de l'escena musical mentre que Sisa comença la seva carrera en solitari. Música dispersa influenciarà de manera molt important l'Lp Orgia, que aquest darrer gravarà l'any següent .

Arcano (Sisa)


Anillo-Cromo (Cachas)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Enhorabona Xesco! Gran bloc, bona música i excel·lents comentaris.
Rafel.

Anònim ha dit...

Dedicació i elegància !
Xesco & The Wailers !