La música continguda en aquest bloc és només per a ús educatiu, no comercial. Si algun arxiu infringeix els drets d'autor m'ho fas saber i serà eliminat del bloc.

dilluns, 13 de novembre del 2023

VVAA Ara Va De Bop


Ara va de bop la conformen 18 talls de bebop, cool jazz i soul jazz del 1958 al 1968, període en el que Catalunya va viure una petita escena de jazz modern. Malgrat l'aparició de locals com el Jamboree o la Cova del Drac a Barcelona i la Cava de Jazz de Terrassa amb programacions periòdiques de música en viu, durant els seixanta les discogràfiques no varen apostar per aquest gènere i les gravacions varen ser relativament poques. Les que hi ha, però, són tota una delícia i val la pena compilar-les.

L'escena va ser indiscutiblement liderada per Tete Montoliu, el pianista català més internacional. Tete va compartir escenari amb grans del jazz (Lionel Hampton, Ben Webster, Thelonius Monk...) i a més a més va ser un gran defensor de la catalanitat i la negritud. Es feia presentar com el Gran senyor from Catalonia i afirmava que els catalans érem els negres d'Europa. De la negritud concretament Tete en tenia una prova evident i en més d'una ocasió havia assegurat que quan es veia al mirall es veia ben negre! D'humor, així com de talent i d'exigència, tampoc no n'hi faltava.

Es evident doncs que en aquesta compilació trobarem Tete Montoliu a dojo. Ara va de bop recull tres temes d'una de les primeres sessions de jazz gravada el 1958 per Tete Montoliu amb el seu conjunt i editades per Saef en dos epés del 59 i el 59 però també d'altres temes on acompanya cantants com Elia Fleta o Núria Feliu. Un altre gravació molt interessant és la del saxofonista i violinista de jazz català Salvador Font "Mantequilla" que va treure 3 epés, dos amb Belter i un amb Discophon, d'una gran qualitat i elegància. També trobarem gravacions extretes del disc Nits de Jazz al Jamboree, del Catalonia Jazz Quartet, els nostres particulars Modern Jazz Quartet, dues gravacions del crooner mallorquí Guillem D'Efak i una versió del guitarrista Ferran Orteu que en la seva carrera també es va apropar al jazz. Finalment la compilació la completen músics estrangers però establerts a Catalunya com Booker Ervin o Lou Bennett. Brigadistes internacionals que varen gravar aquí i que reforcen la modernitat jazzística aborigen a la vegada que la fan més internacional.

Per la portada he utilitzat una imatge de Jordi Fornàs, el dissenyador de la Catalunya moderna dels 60, extreta d'un dels llibres de la col·lecció de novel·la negra La Cua De Palla. Disseny, elegància, modernor, catalanitat, negritud, felinitat i jazz! Tot encaixa!


MANTEQUILLA Y SU CONJUNTO Moanin’(1963)

TETE MONTOLIU Y SU CONJUNTO Bernie’s Tune (1958)

BOOKER ERVIN Schoochee Coochee (1965)

LOU BENNET Movimiento (1968)

NITS DE JAZZ AL JAMBOREE Asteriscs (1968)

MANTEQUILLA Y SU CONJUNTO Not Problem (1963)

TETE MONTOLIU Y SU CONJUNTO Indiana (1959)

FERRAN ORTEU Green Onions (1963)

ELIA FLETA I TETE MONTOLIU This Can’t Be Love (1967)

GUILLEM D’EFAK Ran Ran (1965)

CATALONIA JAZZ QUARTET La Pastora Caterina (1965)

LOU BENNET Indecisión (1968)

NITS DE JAZZ AL JAMBOREE Kelly Blues (1968)

TETE MONTOLIU Fine And Dandy (1958)

GUILLEM D’EFAK Febre (1965)

ELIA FLETA I TETE MONTOLIU Honeysuckle Rose (1967)

LOU BENNET I NÚRIA FELIU Encara No (1966)

CATALONIA JAZZ QUARTET El Desembre Congelat (1965)